Chociaż większość z nas może jeść gluten bez żadnych problemów, istnieje kategoria osób, takich jak osoby z celiakią lub nieceliakalną wrażliwością na gluten, dla których ta grupa białek może być szkodliwa.
Dieta glutenowa: Osoby z nietolerancją glutenu mogą doświadczać objawów takich jak dyskomfort trawienny, bóle głowy, zmęczenie, utrata wagi i zapalenie skóry po spożyciu pokarmu zawierającego gluten. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym możesz wyeliminować gluten ze swojej diety.
Ziarna bezglutenowe
Pszenica, jęczmień i żyto zawierają gluten. Jeśli masz nietolerancję, możesz wybrać spośród następujących: quinoa, brązowy ryż, proso, amarantus, gryka lub owies. Gryka jest bezglutenowa i może być stosowana jako zboże lub w innych produktach spożywczych. Owies, choć normalnie nie zawiera glutenu, po przetworzeniu może zawierać pozostałości białka. Jeśli masz celiakię lub wrażliwość na gluten, kupuj tylko owies z etykietą bezglutenową.
Jedz świeże produkty
Warzywa i owoce są bezglutenowe. W dietach bezglutenowych brakuje niektórych mikroelementów (takich jak folian czy magnez), które można łatwo uzyskać poprzez włączenie do diety większej ilości świeżych produktów. Oto kilka pomysłów: poproś o kanapkę zawiniętą w arkusz sałaty, a nie w chleb, jedz makaron warzywny, a nie klasyczny, zamiast kanapki zjedz sałatkę, jako dodatek – lepsze ziemniaki lub pieczone warzywa, zamiast chleba możesz zjeść plasterki słodkiego ziemniaka, a na śniadanie lub przekąskę zawsze dodaj owoc. Bądź jednak ostrożny, ponieważ niektóre przetworzone owoce lub warzywa mogą zawierać gluten jako dodatek. Sprawdź etykiety produktów. o tym warto przeczytać
Unikaj napojów zawierających gluten
Wiele napojów, zwłaszcza alkoholowych, zawiera gluten. Piwo jest częstym źródłem glutenu, dzięki pszenicy lub jęczmieniowi. Oczywiście na rynku są też piwa bezglutenowe z sorgo czy ryżu. Jeśli chcesz pić alkohol bezglutenowy, wybierz wódkę lub gin. Również wino jest zazwyczaj bezglutenowe, ale chłodziarki do wina mogą mieć słód jęczmienny, który zawiera gluten.
Natomiast większość napojów bezalkoholowych (kawa, herbata, woda mineralna) jest bezglutenowa. Jednak niektóre odmiany, takie jak smoothies, napoje kawowe czy koktajle mleczne mogą zawierać gluten, więc… sprawdzaj etykiety.
Nasiona oleiste (orzechy) i nasiona
Diety bezglutenowe są ubogie w cynk, wapń i błonnik, dlatego jedz jak najwięcej bezglutenowych nasion i olejów. Oto co możesz jeść: migdały, nerkowce, pekany, orzechy włoskie, pistacje, orzechy makadamia, pestki dyni, nasiona chia, len lub słonecznik. Wszystkie z nich możesz jeść tak jak są, jako mąkę lub w połączeniu z innymi pokarmami bezglutenowymi.
Przyprawy zawierające gluten
Przyprawy i sosy stosowane w żywności mogą być źródłem glutenu, który jest dodawany do różnych produktów jako stabilizator, zagęszczacz lub emulgator. Przyprawy, które mogą zawierać gluten to: sos sojowy, ocet słodowy, marynata, sos barbecue, sos do makaronu, sos Worcestershire czy sos teriyaki (które pod tymi nazwami można znaleźć w handlu). Ważne jest, aby czytać etykiety każdej z nich, ponieważ nawet produkt niezbożowy może zawierać gluten pochodzący z jęczmienia lub żyta.
Dieta bezglutenowa pomaga schudnąć 5 kilogramów w 2 tygodnie
Wśród diet przynoszących szybkie efekty jest dieta bezglutenowa, czyli dieta polegająca, oprócz zmniejszenia porcji, na wyeliminowaniu pokarmów zawierających gluten. Początkowo dieta ta została stworzona dla osób nietolerujących glutenu, ale okazała się bardzo skuteczna dla osób, które nie mają nietolerancji glutenu. Liczne badania wykazały, że wyeliminowanie makaronu z diety pomaga szybko schudnąć, a co ważniejsze, zredukować tłuszcz na brzuchu.
Jak schudnąć 5 kilogramów w 2 tygodnie dzięki diecie bezglutenowej?
- Jedz tylko 5 posiłków dziennie, 3 główne i 2 przekąski.
- Usuń z menu wszystkie produkty zawierające gluten (zboża, makarony, słodycze).
- Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być co najmniej 2 godziny przed snem.
- Można jeść ryż, quinoa, grykę, proso, nasiona chia, kukurydzę i słód, soczewicę, fasolę, owoce, warzywa, nabiał, ryby, chude mięso, oliwę z oliwek, grzyby, herbatę, kawę, kakao, miód, słodkie ziemniaki, jajka, przyprawy, nasiona i orzechy
- Usuń z menu wszystkie przetworzone pokarmy.
- Przyzwyczaj się do czytania etykiet produktów, często gluten znajduje się w żywności, o której nie pomyślałabyś, że może być.
Chociaż przestrzeganie tej diety może wydawać się łatwe, istnieje wiele pokarmów, które zawierają gluten. Najpopularniejsze są chleb, makarony i ciastka z mąki pszennej, jęczmiennej i żytniej. Gluten znajduje się również w słodkich potrawach, smakowym mleku sojowym, niektórych kiełbasach, przemysłowo przygotowywanych dżemach i sosach, zupach paczkowanych, półproduktach w puszkach, sosie sojowym i sosach sałatkowych w celu wzbogacenia tekstury i smaku. A czekolada w proszku zawiera gluten i przemysłowo przygotowany bulion, a także niektóre suplementy diety.
Jak wygląda menu na diecie bezglutenowej?
-
Śniadanie: ugotowany brązowy ryż
- Przekąska: Mamaliga z serem i jogurtem
-
Lunch: zupa z kurczaka
- Przekąska: owoce
-
Kolacja: ryba z warzywami