Ryby, obok mięsa, jarzyn i zbóż stanowią ważki składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być przeróżny. Teraz, w naszym kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod rozmaitymi postaciami. Ma prawo to być sztampowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, jakkolwiek także ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to legendarne potrawy ze śledzi solonych, jakich jest co bynajmniej tyle odmian, ile regionów.
Właściwie każda osoba, która w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.
Mnóstwo jada się sałatek śledziowych, a czasem świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się także ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po wykwintnego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli pragniesz zakupić je w odpowiednie cenie, koniecznie wstąp na ryby świeże. Niestety ryby nie należą do produktów tanich, przede wszystkim ryby lepszych odmian.
Kiedyś atrakcyjny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą właściwie drogą. Najtańsze są rodzime płotki oraz sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Eksperci dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, albowiem są one sztucznie hodowane oraz, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze dobrze karmione. U co wrażliwszych konsumentów zjedzenie mięsa pangi wywołuje odczyn alergiczny.